VEGANUAR

2022.03.01 12:04
VEGANUAR

Hallottál már a "VEGANUÁR"-ról?

Januárban sokan indítják az újévet az úgynevezett veganuár kihívással, de miről is van szó? Forró Henit kérdeztük:

A veganuár az angol veganuary kifejezésből lett „magyarosítva” a vegán és a január szó összevonásából. Ez egy egy hónapig tartó kihívás, ami 2014-ben indult el és azóta is töretlen célja, hogy népszerűsítse a növényi alapú táplálkozást és a vegán életmódot.

Mi is az a veganizmus? Lényegében egy életmód, ami az állati eredetű termékek teljes mellőzését jelenti, nem csak a táplálkozásban, hanem az élet minden más területén is. A vegánok elutasítják az állatok árucikk státuszát, legyen szó ételről, ruháról, vagy kozmetikai termékekről. Abban, hogy valaki milyen megfontolásból lesz vegán vannak különbségek.
Van, aki főleg egészségügyi okokból,
van, aki környezetvédelmi indíttatásból és
van, aki az állatok védelme miatt, de valójában a veganizmus egy állatjogi mozgalom.

Na, de mit is eszik egy vegán? Én magam 1,5 éve folytatok növényi alapú táplálkozást és szinte mindig szembe jön velem az a kérdés, hogy „Te akkor csak zöldségeket és gyümölcsöket eszel? Hogyan van abból elég energiád? Nem unalmas? Nem hiányzik a hús íze?” és még sorolhatnám…
Tekintve, hogy egyébként imádok enni és imádom a finom ízeket, hogyha nagyon unalmas és monoton lenne, akkor valószínűleg nem tudnék ennyi ideje így étkezni, tehát a válaszom: Nem, nem unalmas! Sőt! Úgy gondolom, hogy azóta sokkal színesebben és változatosabban étkezem, mint azelőtt.

A zöldségek  és gyümölcsök is rengeteg féle képpen készíthetőek el és ízesíthetőek, emellett ne feledkezzünk meg az olajos magokról és a gabonákról sem, mint például köles, hajdina, zab, quinoa stb. Néha még én is meglepődöm, hogy mennyi hagyományos étel készíthető el teljesen növényi alapon, kezdve a túrógombóctól, a rántott „húson” át egészen a töltött káposztáig.

Gondoltad volna például, hogy kölesből kiváló „túrót” lehet csinálni?! Vagy, hogy padlizsánból növényi „szalonna” is lehet?!

Ajánlom mindenki figyelmébe, hogy nyissatok az új dolgok felé és adjatok egy esélyt Ti is a vegán táplálkozásnak. Higgyétek el, nem fogjátok megbánni! És gondoljatok arra, hogy még, hogyha nem is maradtok egy veganuár kihívás után 100%-ban növényi alapú étrenden, de legalább beillesztetek a mindennapokba egy-egy teljes értékű vegán fogást, akkor már sokat tettetek magatokért, a környezetetekért és az állatokért egyaránt. ????

Sosem késő, csatlakozz Te is a kihíváshoz! Hogyha pedig kell egy kis segítség, recept ötlet vagy inspiráció, akkor a Vitamin Szalon oldalán is találtok Tőlem bőven!

Ti bekapcsolódtatok a veganuár kihívásba? Mi a kedvenc receptetek?

Blog